Asi Gençlik


ESKİ SAYILAR

Eski sayı-1
Eski sayı-2

İZ BIRAKANLAR

Nazım Hikmet
Yılmaz Güney
Aziz Nesin
Can Yücel
Atilla İlhan
Uğur Mumcu
Ataol Behramoğlu
Necati Cumalı
Sunay Akın



      TOPLUMSAL

Deli Dana Hastalığı
Ülkemizi Satıyorlar

 

 

PORTRELER

Mahir Çayan
Deniz Gezmiş
Hüseyin İnan
Yusuf Aslan
Yusuf, Deniz ve Hüseyin’in son sözleri
________

Mustafa Suphi
Mihri Belli


 

YAZILAR

Nasıl Bir Dünya İstiyoruz
Umutsuz
İskele
Dayım Sorar

DEVRİMCİLER

E. Che Gueavara
V. İ. Lennin
Karl Marx

J. Stalin

ŞİİRLER ve MARŞLAR

Enternasyonel
1 Mayıs Marşı
Avusturya İşçi Marşı
Onbeşlere Ağıt
Çav Bella
Partizan
Venseremos
El Pueblo Unido
Herne Pés
FKF Marşı
MDD Marşı









 

 

Eski Anasayfa (boş tabela)

 

 

 

Bunun ardından 4 Nisan 1971'de işadamları Mete Has ve Talip Aksoy'un kaçırılıp 400 bin liralık fidye alınması eylemini arkadaşlarıyla birlikte gerçekleştirdi. Bu arada Türkiye Halk Kurtuluş Partisi'nin tüzüğünü Münir Ramazan Aktolga'yla birlikte hazırladı. Aynı günlerde "İhtilalin Yolu" adlı parti bildirisini de kaleme alan Mahir Çayan, 17 Mayıs 1971 günü İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Ephrahim Elrom'un kaçırılması eylemini Ulaş Bardakçı ve Hüseyin Cevahir'le birlikte gerçekleştirdi. 29 Mayıs 1971'de Hüseyin Cevahir'le birlikte kaldıkları evden kaçıp, sığındıkları bir başka evde Sibel Erkan'ı alıkoydular. Burada güvenlik kuvvetleri tarafından kuşatıldılar. 1 Haziran 1971'de polisin açtığı ateş sonunda Hüseyin Cevahir öldü. İntihara teşebbüs eden Mahir Çayan yaralı olarak ele geçti. Bir süre hastanede yatan Çayan, daha sonra tutuklanarak hakkında TCK'nın 146. maddesini ihlal etmekten dolayı dava açıldı.


 

     Mahir Çayan duruşmasının savunma aşamasında 29 Kasım 1971 günü Ziya Yılmaz, Cihan Alptekin, Ulaş Bardakçı ve Ömer Ayna'yla birlikte Kartal-Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçtı. Bir süre İstanbul'da kalan Çayan, bu süre zarfında örgüt içinde başgösteren anlaşmazlığı tartışmak üzere 12 Aralık 1971'de Yusuf Küpeli ve Münir Aktolga ile görüştü. Ancak bu görüşmede bir sonuç sağlanamadı ve Çayan içerde oldukları süre içinde partinin çizilmiş olan stratejisini terkettikleri gerekçesiyle Merkez Komitesi'ndeki bu iki arkadaşını suçladı. Daha sonra Genel Komite'deki diğer üyelerin de onayını ile Yusuf Küpeli ve Münir Ramazan Aktolga'nın THKP'den ihraç edilmelerini sağladı. Ocak 1972'de İstanbul'dan Ankara'ya gelen Çayan, burada Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu(THKO)'yla birlikte bir eylem yapılması konusunda Ertuğrul Kürkçü, Cihan Alptekin ve Ömer Ayna'yla görüş birliğine vardı. Mart 1972'de Fatsa'ya gelen Mahir Çayan ve arkadaşları 26 Mart 1972'de Ünye'deki Radar Üssü'nde çalışan üç İngiliz teknisyeni kaçırdılar. Bundan sonra İngilizlerle birlikte Niksar'ın Kızıldere köyüne gelen Mahir Çayan ve arkadaşları, gizlendikleri evi kuşatan güvenlik güçlerinin açtığı ateşle 30 mart 1972'de öldürüldüler.

Mahir Çayan ve arkadaşlarının güvenlik güçleri tarafından öldürülmelerinin, başlatılan soruşturma tutanaklarının ve o dönem gençliğinin neden bireysel teröre boyun eğdiğinin ayrıntılarıyla ve halen hapisanelerdeki canlı tanıklarıyla Uğur Mumcu'nun kaleminden okumak isterseniz size "Çıkmaz Sokak" isimli kitabını tavsiye edebiliriz.


 

 | anasayfa |